Každý rok v jiném kabátku: Jak Izraelci inovují hamantaschen, tradiční purimový moučník

TEL AVIV – Stejně tak jako chanukové sufganije, u izraelských pekařů se již dočkaly inovací, nových kreací a podob i purimové hamantaschen, v hebrejštině oznej haman. Veselý svátek Purim letos přivítáme v sobotu 11. března večer. Pokud byste se večer na Esteřin půst, který letos kvůli šabatu vyšel už na čtvrtek 9. března, prošli po ulici Dizengoff, jedné z telavivských hlavních tepen, neminuli byste jistě hloučky mladých lidí, kteří se vydali na pomyslný lov toho nejlepšího pro letošní kostým. Růžový kožich, leopardí kůže, kočičí uši, škrabošky a čelenky s pavími pery. Na křižovatce Dizengoff a Gordon už v oblíbeném obchodě Max Ten vyložili pestrobarevné sukénky, motýlí křídla a kouzelné hůlky pro malé víly. Nic z toho nepřijde na víc něž 10 šekelů, které má obchod v názvu. V Dizengoff Centru se pak v jedné z poboček nejvěhlasnějšího místního pekařství, a před ní, tlačí spousty lidí. Přišli si nakoupit, anebo alespoň omrknout, nové druhy hamantaschen. Takže jaké tu máme letos?

huu

Čokoládové se slaným karamelem, s ořechy v karamelu, s kozím sýrem a cibulovým džemem, s pistáciemi a marcipánem, se sladkým bramborem a sýrem Ricotta, nechybějí ani klasické makové, datlové a nakonec cheesecake s koňakem Cointreau. To vše po dvanácti šekelích za deset deka, zabaleno do hedvábného papíru a taštičky s mašličkou, hodné opravdového gurmeta. „Lidé u nás každoročně očekávají v chutích novinky,“ usmívá se prodavač. Podle firemních informací Roladin letos vyrobí dva miliony tzv. Hamanových uší, milion tradičních makových a milion inovativních.

Ikonické trojhránky hamantaschen upomínají na záchranu židovského národa před zlověstným plánem Hamana, rádce perského krále Achašveroše. Někoho pak napadlo, že náplň z máku, který se v jidiš řekne mohn, se vysloví docela podobně jako Haman. A tak je po staletí připravovali na Purim aškenazští Židé klasicky s mákem, neměnně a beze změn. A jelikož potomci evropských židovských komunit tvoří v Izraeli necelou polovinu jeho obyvatel, je tak na snadě, že zaměstnanci dizengoffského pekařství potvrdí, že právě makové a se švestkovým povidlím se prodávají každoročně nejvíc a nejčastěji.

Zdroj: http://www.ztis.cz/rubrika/izrael/clanek/kazdy-rok-v-jinem-kabatku-jak-izraelci-inovuji-hamantaschen-tradicni-purimovy-moucnik

Komentáře