Recept tety Bushky na domácí bezinkový likér

2 litry plodů (bobulí) černého bezu spolu s 1 litrem vody vaříme 15 minut. Přecedíme a co nejvíc vymačkáme, do šťávy pak přidáme 1 kg krystalového cukru – vaříme dál do rozpuštění. Nasypeme 1 vanilkový cukr, oloupaný a rozkrájený citrón a přidáme 6 polévkových lžic silné kávy. Necháme stát ve skleněné nebo porcelánové nádobě do druhého dne.

Druhý den naředíme rumem nebo jinou (nejlépe domácí) lihovinou v poměru 1 díl svařené šťávy : 5 dílů destilátu a nalijeme do lahví. Alkohol zvyšuje účinnost bezinek jako léčivé bylinky, tak se s ním nežinýrujte!

Likér skladovaný v chladnu se po pár týdnech uleží a je to opravdová lahůdka, kterou si vychutnáme ve zdravém i nemocném stavu. Maximální dobu trvanlivosti se dosud nepodařilo zjistit, protože se likér vždy vypil dříve, než se mohl zkazit… Jo, badatelé to mají někdy těžké!:o))

Bezinky čistí krev, zažívací orgány i ledviny, napomáhají vylučování vody z organismu, zlepšují pružnost stěn cév, působí proti křečovým žilám a hemeroidům i léčí běžná nachlazení, mírní migrény, bolesti páteře, ischiatické, záněty trojklanného nervu a periferních nervů atd.

Při přípravě potravinářských výrobků je u bezinek třeba dbát na to, aby se šťáva z bobulí dobře převařila, jinak může být lehce toxická a vyvolat nevolnost.

Černý bez je prostě bylinka, která by v některé své podobě (od šťávy přes víno až k likéru) neměla chybět v žádné slušně vybavené domácnosti!:o))

Ne nadarmo se zachovalo úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni!“

Bushka Bryndová, 22.8. 2015

cropped-Bushka.jpg

 

Komentáře