Jaké řízky mají nejraději české celebrity?

Jelikož se dlouhodobě nacházíme ve společenské izolaci, tak jednou z ústředních aktivit v dlouhých chvilkách volna je vaření. K naší společnosti se bezesporu váže “gastronomická láska k řízkům”. I když většina z nás má zakořeněno, že recept původně vznikl za dob Rakouska-Uherska, tak to není docela pravda. Některé prameny tvrdí, že byl znám už ve starověkém Řecku, kam se pak přes Arábii a Španělsko dostal do Itálie, a tam ho poprvé, po vítězném tažení na Miláno, v roce 1848 ochutnal maršál rakouské armády Jan Josef Václav Radecký z Radče, a tím vstoupil řízek ve známost.  Český řízek se připravuje tak, že plátek masa se naklepe, osolí a opepří, obalí v trojobalu a smaží na oleji. Nicméně receptů mohou být tisíce. Lze jej dělat takřka z jakéhokoliv masa i nemasa, v současné době je velkým trendem veganská kuchyně a řízek lze třeba připravit ze sójové či rýžové hmoty.

A jak přistupují k řízkům české celebrity?

Publicistka Marie Formáčková: “Když byla moje máma malá, tak prý nad každým obědem tvrdila, že až bude dospělá, bude jíst jenom řízky. Denně jsme je sice neměli, ale byly u nás na stole dost často. A nejraději mám vepřový z krkovice smažený na sádle.”

Herečka Dana Bartůňková: “Já jsem vždycky měla ráda řízky z krkovice a krůtí, ale asi tak před 4 roky jsem od jednoho řezníka dostala radu, ať zkusím řízky z vepřového ocasu. Řezník mi z něho odřízne tak 5 až 6 plátků na řízky a ze zbytku ocasu zbyde ještě na výpečky se zelím. Opravdu jsem nejedla lepší řízky!”

Zpěvačka Milena Soukupová: “Všechny, ale vepřové vedou.”

Věštkyně, moderátorka a šoumenka Ivana Regina Kupcová Sádlová: “Klasické smažené kuřecí, sním tři na posezení.”

Herečka Simona Prasková: “Řízky a obzvláště kuřecí nebo krůtí patří k mým nejoblíbenějším jídlům. A nejvíc Gordon Bleu, ten jsem dnes zrovna měla k nedělnímu obědu.”

Šansoniérka Dana Chytilová: “Řízky miluju všechny. Vepřové, kuřecí, hovězí, krůtí, ale klidně si dám i řízky nemasité….. v jakékoliv úpravě. A takový pořádný venkovský řízek, to je úplně jiná kategorie a vůbec ne k zahození.”

Publicista, herec a člen předsednictva Českého helsinského výboru Jan Beer: “Jsem vyloženě řízkový typ. Největší jsem jedl v Pattayi, kde je jedna specializovaná restaurace, kde dělají řízky velké jako talíř spolu s 5 deky bramboru. Zajímavý je i klasický vídeňský řízek z telecího spolu s bezmajonézovým bramborovým salátem. Jde-li o mě samotného, doma si dávám light verzi z krůtího masa, které je vhodné speciálně pro redukční dietu.”

Zpěvačka a herečka Jana Yngland Hrušková: Jednoznačně vepřové, ale telecí jsou také dobrý. Jelikož pěstujeme i vlastní drůbež, tak i z ní jsou chutné. Z kupované drůbeže bych si ale řízek nedala.”

Ondřej Spýťa Syrový

Komentáře