Jaké salámy mají nejraději české celebrity?
Marie Formáčková,
publicistka
„Pro mě je to správná otázka, protože uzeninám se nevyhýbám, naopak je mám ráda a na stupni vítězů mám uherský salám, na druhém místě lovecký a na třetím herkules. Tedy preferuji salámy trvanlivé a pikantní. Ovšem pamatuji si na dětství, kdy jsme chodívali se školou na bramborové brigády a tam dostávali krajíc chleba a kus gothaje vcelku. Šíleně mi chutnal, ovšem když jsem si chtěla tento zážitek zopakovat nedávno, slast se nedostavila. Do repertoáru jsem si tento salám nezařadila.“
—
Petra Šáchová,
farářka církve husitské, první Miss Praha a někdejší ombudsmanka Prahy 5
„Musím říci, že jsem masožrout a salámy miluji. Mezi mé oblíbené patří vysočina, paprikáš, uherák a lovečák.“
—
Simona Prasková,
herečka
„Salámy v posledních deseti letech vůbec nejím, ale pokud někdy svoji zásadu poruším, tak je to jednoznačně maďarský uherák nebo čabajka, těm se opravdu těžko odolává.“
—
Marcela Voborská,
zpěvačka
„Přiznám se, že se snažím uzeniny moc nekonzumovat, ale čas od času nepohrdnu opravdickou šunkou od kosti, pršutem, nebo schwarzvaldskou šunkou.“
—
Alexandra Hejlová,
výtvarnice
„Já se snažím trošičku uzeniny všeobecně omezit, ale přesto mám ráda šunku, moravské uzené a salámy typu – uherák, poličan, ale já jsem fakt závislá hlavně na sýrech.“
—
Monika Brabcová,
novinářka, textařka a dramaturgyně
„Nejsem moc uzeninová a salámy jím jen výjimečně, radši si dám sýr. Když už ale, tak nějaký dobrý pikantní, jako jsou chorizo nebo ventricino. A taky si ráda dám pravou italskou mortadellu.“
—
Jindřich Kraus,
knižní nakladatel a hudebník
„Když ještě byli koně, chodíval jsem s tátou na teplý koňský salám do řeznictví v Lidické ulici. Teď, co už jsou místo koní traktory, nepohrdnu gothajským, turistickým anebo uherským salámem. Mňam!“
—
Olivie Žižková,
zpěvačka
„Jako mírná vegetariánka jsem ráda, když do sebe dostanu kus masa, a to jen proto, abych přibrala na váze po nemoci. Uzeninám říkám „Márnice“ a mega se jim vyhýbám. To už musí být, když od manžela ochutnám kus lovečáku.“
—
Jan Žižka,
hudebník
„Uzeniny přímo zbožňuji a jsem jejich věrný labužník. Nejvíce dávám přednost pikantní klobáse a mortadele. Vlastně jim téměř všechny.“
—
Jana Yngland Hrušková,
herečka a zpěvačka
„Nejraději mám salámy z Maďarska, Itálie a Španělska, ale skoro je nekupuju. Snažím se jíst zdravě a salám myslím mezi zdravá jídla nepatří.“
—
Ondřej Spýťa Syrový