Recepty na izraelské pohoštění ke dni nezávislosti
Sváteční koláč podle velvyslankyně
Ingredience:
5 vajec, 1 hrnek cukru, 3/4 hrnku oleje, 2 hrnky mouky, 0.5 dcl likéru (nejlépe ovocného), 1 prášek do pečiva, 1 lžička skořice, 100 g čokoládových čipsů, 4 kusy ovoce např. jablko, hruška, banán, meruňka.
Postup:
Smícháme vejce, olej, cukr a likér a přidáme ostatní ingredience. Směs vylijeme do formy a pečeme při teplotě 170°C asi 40 minut. V poslední fázi pečení je třeba dát pozor, aby se koláč nepřesušil. Zkontrolujeme párátkem zda je koláč propečený, dáme vychladit a podáváme. Třeba se sklenkou zbylého likéru.
Zdroj: http://eretz.cz/2016/05/recepty-na-izraelske-pohosteni-ke-dni-nezavislosti/
—
Jablečný moučník Ahh-pull
Ingredience:
NÁPLŇ – 1 sklenka jahodového džemu
SMĚS – 6 ks jablek, 2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce cukru (krupice), lžíce vanilkového cukru
TĚSTO – 0,75 hrnku oleje, 0,5 hrnku pomerančové šťávy, 0,75 hrnku solamylu, 1,25 hrnku cukru (krupice), 1,5 hrnku polohrubé mouky, 6 ks vajec
Postup:
Oloupeme a nakrájíme jablka na menší kousky. Smícháme je s přísadami na směs.
Smícháme vejce, olej, pomerančovou šťávu a cukr. Přidáme solamyl a polohrubou mouku. Vymažeme pekáček olejem a nalijeme do něj polovinu těsta. Na těsto poklademe jablečnou směs a potřeme ji jahodovým džemem. Dolijeme zbytek těsta a navrch ještě namažeme džem cik cak.
Jablečný moučník Ahh-pull pečeme v troubě na 180 °C asi 1 hodinu.
Jablečný moučník Ahh-pull nakrájíme a můžeme podávat.
Zdroj: http://recepty.vareni.cz/jablecny-moucnik-ahh-pull/
—
Šoulet
Ingredience: 2 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 250 gramů hrachu, sůl, 200g kroupy, mletý černý pepř, 4 lžíce oleje, 2ks cibule, tuk na vymazání
Hrách propláchneme a namočíme ho asi na 4 hodiny do studené vody. V této vodě ho pak uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy dokonale propláchneme, vsypeme do většího množství osolené vody a také je uvaříma doměkka. Kroupy občas promícháme, protože mají tendenci se přichycovat. Uvařené kroupy scedíme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
Mezitím očistíme cibule a česnek. Česnek prolisujeme a cibule nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej a cibule na něm pomalu smažíme dozlatova.
Kroupy promícháme s hrachem, přidáme česnek, podle chuti směs osolíme, opepříme, přidáme majoránku a část smažené cibule.
Pekáček vymažeme máslem nebo tukem, rozetřeme do něj směs, zakapeme zbylým olejem s cibulkou a zapečeme v horké troubě. Přibližně 190 °C.
Do šouletu zapékáme maso nebo jej podáváme samotný se zeleninovým salátem.
Zdroj: http://recepty.vareni.cz/soulet/
—
Nudlový Kugl
Původně tradiční nudlový nákyp, který si vařili židé z východní Evropy. S upravenou recepturou přijde toto sladké a jednoduché jídlo k chuti i vám.
0,5 kg nudlí uvaříme ve slané vodě, scedíme a zchladíme. Utřeme 4 žloutky se 100 g cukru, přidáme skořici, trochu soli, 100 g rozpuštěného tuku a smícháme s nudlemi. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze 4.bílků. Vymažeme pekáč,nebo remosku,vložíme do ní polovinu hmoty,posypeme 130 g rozinek, 100 g sekaných ořechů, polijeme 50 g medu a pokryjeme druhou polovinou nudlové hmoty a ve středně vyhřáté troubě, nebo remosce pečeme asi 40 minut dozlatova.
Zdroj: http://www.kehila-teplice.cz/#!nudlov-kugl/c1pts