Recepty na izraelské pohoštění ke dni nezávislosti

Sváteční koláč podle velvyslankyně

Ingredience:

5 vajec, 1 hrnek cukru, 3/4 hrnku oleje, 2 hrnky mouky, 0.5 dcl likéru (nejlépe ovocného), 1 prášek do pečiva, 1 lžička skořice, 100 g čokoládových čipsů, 4 kusy ovoce např. jablko, hruška, banán, meruňka.

Postup:

Smícháme vejce, olej, cukr a likér a přidáme ostatní ingredience. Směs vylijeme do formy a pečeme při teplotě 170°C asi 40 minut. V poslední fázi pečení je třeba dát pozor, aby se koláč nepřesušil. Zkontrolujeme párátkem zda je koláč propečený, dáme vychladit a podáváme. Třeba se sklenkou zbylého likéru.

koláč

Zdroj: http://eretz.cz/2016/05/recepty-na-izraelske-pohosteni-ke-dni-nezavislosti/

Jablečný moučník Ahh-pull

Ingredience:

NÁPLŇ – 1 sklenka jahodového džemu

SMĚS – 6 ks jablek,  2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce cukru (krupice), lžíce vanilkového cukru

TĚSTO – 0,75 hrnku oleje, 0,5 hrnku pomerančové šťávy, 0,75 hrnku solamylu, 1,25 hrnku cukru (krupice), 1,5 hrnku polohrubé mouky, 6 ks vajec

Postup: 

Oloupeme a nakrájíme jablka na menší kousky. Smícháme je s přísadami na směs.

Smícháme vejce, olej, pomerančovou šťávu a cukr. Přidáme solamyl a polohrubou mouku. Vymažeme pekáček olejem a nalijeme do něj polovinu těsta. Na těsto poklademe jablečnou směs a potřeme ji jahodovým džemem. Dolijeme zbytek těsta a navrch ještě namažeme džem cik cak.

Jablečný moučník Ahh-pull pečeme v troubě na 180 °C asi 1 hodinu.

Jablečný moučník Ahh-pull nakrájíme a můžeme podávat.

ahh

Zdroj: http://recepty.vareni.cz/jablecny-moucnik-ahh-pull/

Šoulet

Ingredience: 2 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 250 gramů hrachu, sůl,  200g kroupy, mletý černý pepř, 4 lžíce oleje, 2ks cibule, tuk na vymazání

Hrách propláchneme a namočíme ho asi na 4 hodiny do studené vody. V této vodě ho pak uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy dokonale propláchneme, vsypeme do většího množství osolené vody a také je uvaříma doměkka. Kroupy občas promícháme, protože mají tendenci se přichycovat. Uvařené kroupy scedíme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.

Mezitím očistíme cibule a česnek. Česnek prolisujeme a cibule nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej a cibule na něm pomalu smažíme dozlatova.

Kroupy promícháme s hrachem, přidáme česnek, podle chuti směs osolíme, opepříme, přidáme majoránku a část smažené cibule.

Pekáček vymažeme máslem nebo tukem, rozetřeme do něj směs, zakapeme zbylým olejem s cibulkou a zapečeme v horké troubě. Přibližně 190 °C.

Do šouletu zapékáme maso nebo jej podáváme samotný se zeleninovým salátem.

šoulet

Zdroj: http://recepty.vareni.cz/soulet/

Nudlový Kugl

Původně tradiční nudlový nákyp, který si vařili židé z východní Evropy. S upravenou recepturou přijde toto sladké a jednoduché jídlo k chuti i vám.

0,5 kg nudlí uvaříme ve slané vodě, scedíme a zchladíme. Utřeme 4 žloutky se 100 g cukru, přidáme skořici, trochu soli, 100 g rozpuštěného tuku a smícháme s nudlemi. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze 4.bílků. Vymažeme pekáč,nebo remosku,vložíme do ní polovinu hmoty,posypeme 130 g rozinek, 100 g sekaných ořechů, polijeme 50 g medu a pokryjeme druhou polovinou nudlové hmoty a ve středně vyhřáté troubě, nebo remosce pečeme asi 40 minut dozlatova.

kugl

Zdroj: http://www.kehila-teplice.cz/#!nudlov-kugl/c1pts

Komentáře